Piemonte


Regionen, der er Italiens andenstørste, ligger i Italiens nordvestlige hjørne med grænser mod Frankrig, Schweiz, Valle d'Aosta, Lombardia, Emilia-Romagna og Liguria.
Der bor lidt over 4 mio i Piemonte, heraf næsten 1 mio i hovedbyen Torino. Ud over vin er området også yderst produktivt med hensyn til andre landbrugsprodukter. Oksekød, svinekød, fjerkræ, mælk og mælkeprodukter, der bl.a. forarbejdes til nogle af regionens berømte lokale oste, er nogle af de mest værdsatte produkter.
Men ikke nok med det, dyrker man også en del grøntsager og frugt i området, og om efteråret samler man nødder ind til et andet kendt produkt fra Piemonte, nemlig Nutella. Så ikke alene er Piemonte-området betagende smukt, men det er også med sit meget spændende lokale køkken et paradis for gourmet’er. Trøfler, vildsvin og et væld af seriøse kvalitetsbevidste små restauranter, beliggende i idylliske bjerglandsbyer med udsigt over nogle af verdens bedste vinmarker.
Med 55 forskellige DOC’er og DOCG’er er Piemonte helt klart den italienske region, der producerer det største antal af velsmagende, ædle, internationalt anerkendte og prisvindende vine som f.eks. Barbera, Barolo, Barbaresco, Dolcetto, Nebbiolo, Grignolino, Malvasia og Asti Spumante.
Hoveddruen er Nebbiolo, en tykskallet og varmekrævende drue. Når den er vellykket, giver det aromafyldte druekød en vin, som ikke kan sammenlignes med nogen anden i hele verden. Den mest kendte Piemonte-vin er Barolo, der dog skarpt forfølges af Barbaresco.
I gode årgange, som man siden drivhuseffektens tiltagende magt har haft i syv ud af de otte sidste årgange, dufter vinene af blommer, tørrede roser, lakrids og tjære. De bedste vine topper yderligere med en liflig duft af trøfler.
Barolo opdeles i fire underzoner, som grundet jordens forskelligartede kalkindhold leverer vine rækkende fra en kraftig, frugtmættet karakter til en nærmest Bourgogneagtig finesserigdom.
Området er yderligere opdelt i små markparceller, hvoraf Cannubi regnes for den bedste.
Barbaresco optrådte tidligere som lillebror til Barolo, men området er nu for længst trådt ud af skyggen. Som i Barolo er det også her Nebbiolo-druen, der står bag vinene, som primært dyrkes omkring landsbyen Barbaresco.
Barbaresco-vinene har generelt mere elegance og feminin race end de lidt mere maskuline vine fra Barolo.

De seneste år er en anden drue trådt frem og har taget lidt af rampelyset fra Nebbiolo’en, nemlig Barbera. Druetypen var tidligere ringeagtet under navne som landvin og fattigmandsbarolo, men er i dag meget eftertragtet og leverer eksotiske, tætte, fede og komplekse vine med en flot bouquet. På linie med Barolo og Barbaresco findes dens lige intet andet sted i verden.
Tidligere tiders vinifikationsteknikker producerede lyse, skarpe vine uden fylde og dybde, hvad flere producenter desværre stadig gør. Men finder man den rigtige producent, er der ingen tvivl om, at Barbera må betegnes som Piemontes bedste køb, når man ser på forholdet mellem pris og kvalitet