Umbrien kaldes med god grund også ofte for Italiens Hjerte, da provinsen ligger centralt placeret og klemt inde mellem tre andre provinser Toscana, Marche og Lazio. Klimatisk er Umbrien meget velegnet til vinavl med milde vintre og varme somre, hvor tempererede vinde ofte blæser, så druerne køles af i den ellers meget varme sol. Jordbunden præges af ler, grus og sand, og overalt er der kalk i undergrunden.
Umbrien har to DOCG områder, Torgiano Rosso Riserva og Sagrantino di Montefalco, og yderligere 11 DOC klassificerede områder Indenfor rødvinsproduktionen anvendes der primært Sangiovese, Sagrantino, Cabernet Sauvignon og Merlot, mens hvidvinsproduktionen anvender mange og vidt forskellige druetyper som Canaiolo Bianco, Chardonnay, Garganega, Grechetto, Malvasia, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc, Trebbiano, Verdello, Verdicchio og Vermentino Hvidvinsproduktionen har gennem mange år været betydende i Umbrien – og provinsens mest kendte vin er hvidvinen fra Orvieto, som gennem adskillige år har været regionens flagskib. På rødvinssiden har provinsen gennem mange år stået i skyggen af den succesrige nabo, Toscana, men bl.a. de to DOCG’ere Montefalco Sagrantino og Torgiano Riserva er nu med til atter at føre områdets fremragende vine frem i offentlighedens søgelys.